Tim Hecker - Castrati Stack

luister | za. 27 februari 2016 |

Castrati Stack is de eerste track die we mogen horen van Tim Heckers nieuwe album Love Streams. De geluidskunstenaar laat dit stuk zo abrupt beginnen en eindigen dat het haast aanvoelt alsof we een glitch in The Matrix meemaken, waarin Arvo Pärt's 'Te Deum' per ongeluk wordt uitgevoerd door Sigur Rós' à la Kveikur.

Tim Hecker - Castrati Stack

Wel weer vertrouwd klinken de drone-achtige synths die ook al zo volop aanwezig waren op Heckers inmiddels klassieke plaat Ravedeath, 1972 uit 2011. Zij het uitgevoerd op die grillige, onvoorspelbare wijze die hij zich heeft aangemeten op zijn laatste twee albums Instrumental Tourist (in samenwerking met Oneothrix Point Never) en het uit 2013 afkomstige Virgins.

Het is een stijl waarin gruizige feedbackerupties uit het niets lijken te komen en zich opdringen aan de luisteraar alvorens ze weer verdwijnen. Door de pulserende synths en drones heen horen we flarden koorzang en strijkers die dan weer bewerkt en gepitched klinken en dan weer helemaal authentiek en warm.

Zeker geen licht verteerbare kost dus, maar wel uiterst spannende, uitdagende klanken zoals we die graag van Hecker horen. Love Streams komt op 8 april uit via 4AD.