The War On Drugs - Touch Of Grey (Grateful Dead-cover)

luister | vr. 25 maart 2016 | joris

Toegegeven: ik weet eigenlijk geen bal van The Grateful Dead. Maar als The National het initiatief neemt tot een gigantisch Grateful Dead-tributealbum (Day Of The Dead) waarop onder meer The War On Drugs, Courtney Barnett en Justin Vernon meedoen, dan ben je natuurlijk bij de les. En welja, ook zonder het origineel ooit eerder gekend te hebben - sorry hè -, is deze versie van Touch Of Grey door The War On Drugs schitterend, juist omdat The War On Drugs zo klinkt als.... The War On Drugs.

The War On Drugs - Touch Of Grey (Grateful Dead-cover)

Adam Granduciel blijft trouw aan de positieve vibe van het hitje - dat in 1987 eigenlijk de tergend lange neergang van The Grateful Dead inluidde, lezen we bij Pitchfork -, terwijl zijn bandleden het nummer inkleuren met synths en gitaren zoals het beste werk op TWOD-albums Slave Ambient en natuurlijk Lost In The Dream, inclusief het euforische gevoel dat je bij vlagen op die platen terughoort. Overigens speelde de band het nummer in 2011 al eens live.

Het klinkt ook als een ideale opener van een tributealbum dat met zijn slordige 59 uitvoerignen (!) in het beste geval kan aanzetten om dieper in de Grateful Dead-historie te duiken. Voor mijzelf dan. Ook te horen: het bluesy New Speedway Boogie door Courtney Barnett, ook al klinkend alsof het op haar eigen album of EP's had kunnen staan. Dit project lijkt kortom om echte liefde te draaien, en is geen half werk.

Day Of The Dead komt op 20 mei uit via 4AD/Beggars. Meer info en volledige tracklisting alhier.