The Habit Has Been Kicked

luister | ma. 18 april 2016 | joris

Het is bijna niet te geloven dat ik dit echt opschrijf, maar toch is het zo: na vijfenhalf jaar stopt Kicking the Habit.

The Habit Has Been Kicked

“Niet te doen, afkomen van een hardnekkige verslaving. Huwelijken gaan eraan kapot. Sociale contacten gaan naar de knoppen. Trommelvliezen scheuren op den duur... En dat allemaal voor het ontdekken van de ene spannende band na de andere, het internet afstruinen voor goeie liedjes of topplaten... Voor die muziekverslaafden en iedereen die telkens weer met liefde deze bad habit een dagje verder kickt, is daar nu: Kicking The Habit.”

Met die woorden begon ik Kicking the Habit eind 2010 met Peter Boorsma, Bas Jansen en – al snel na de start – met Barry Spooren. Dat was de tijd dat de drang om nieuwe muziek en goede platen te ontdekken en hierover zo snel en goed mogelijk te schrijven nog niet te stuiten was. Maar dat was toen, en het voelt met het oog op tal van muzikale, technologische en andere ontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar alweer als lichtjaren geleden.

Die fanatieke drang om goede muziek met jullie te delen en uit te pakken met gedetailleerde plaatreviews en liveverslagen? Die is bij mijzelf de laatste tijd flink minder geworden. Hoe dat komt? Door tal van elkaar versterkende factoren: ik noem een steeds drukker geworden baan ‘erbij’, hierdoor steeds minder tijd over hebben, een snel veranderd muzieklandschap waarin het onmogelijk is alles te coveren wat je zou willen, het gevoel alles wel een keer gezegd te hebben (uitgeluld heet dat ook) en de conclusie dat steeds meer mensen ook wel op andere manieren aan hun muziekshots komen dan enkel het lezen van blogs.

Ach, over dat ‘minder tijd hebben’: als de aandrang er nog echt was, dan máák je natuurlijk graag tijd. Juist dat bleek de laatste tijd steeds meer het probleem, en de vaste lezer was het natuurlijk allang opgevallen dat Kicking the Habit wel eens stukken actiever en levendiger is geweest. Kun je iets niet meer zo goed doen zoals je het zelf zou willen? Dan is het allicht tijd om de stekker er nu uit te trekken, na enkele duizenden song- en albumreviews of andere blogposts.

Maar niet zonder de nodige bedankjes. Peter voor het ontwerpen, bouwen en online houden van liefst drie Kicking the Habit-versies. Bas en Barry voor het vele bijdragen in de eerste drie, vier jaren. Zij steken nu veel van hun tijd in het mede mogelijk maken van tal van optredens die jullie bezoeken, op lievelingsfestival Le Guess Who? en diverse andere plekken.

En verder iedereen die langere tijd, kortere tijd of zelfs eenmalig heeft bijgedragen aan Kicking the Habit: Jort ‘Over Muziek’ Bastiaansen, Jasper Willems, Hanneke Goldsteen, Mark van der Heijden, Ada Siebelink, Geert van der Velde, Bente Hout, Guuz Hoogaerts, Bram Hilkens, Rinke Vreeke, Ralf Koopman, Roy Santiago, Marc Puyol-Hennin, Hans van Wijk, Erik Luyten, Niek Nellen, Niek Hofstetter, Jacob Hagelaars, Peter Meeuwsen, Harco Rutgers, Johan Gijsen, Ard Boer, Adriaan Pels... En eenieder die ik op dit moment even vergeten ben. Dank jullie!

Is het voor mijzelf dan helemaal gedaan met muziek spotten en erover bloggen? Vast niet. Maar wel back to basics. Anders gezegd: houd in ieder geval deze guitige spin-off in de gaten de komende tijd. Inderdaad, dat overblijfsel als gevolg van een zeker Buma-akkefietje, waar je straks als vanouds - hooguit minder regelmatig - als eerste zult stuiten op de nieuwe Courtney Barnett-, Savages-, Julia Holter-, Mac DeMarco, Tame Impala-, Ought-, Viet Cong-, Car Seat Headrest- en Protomartyr-achtigen van deze wereld. Net als hier de afgelopen jaren. Beloofd.

Dag!

Joris

P.S. Laat een van de mooiste liedjes van dit jaar nu ook net een ode zijn aan alles waar het omdraait: de (liefde voor) muziek. Thank you, Kevin Morby.