Sauna Youth verbouwt in drie kwartier een Leids oefenhok

concertverslag | za. 6 februari 2016 | joris

Het Leidse underground concertfietsenhok Sub071 is niet meer, maar de geest van die plek blijft rondwaren. Zo is AA Nights in het leven geroepen, voor jonge talenten uit de buurt of obscure namen die spelen op verschillende plekken in Leiden, dus niet alleen in poppodium Gebr. De Nobel. Een repetitieruimte van zes bij zes meter in het Muziekhuis voldoet immers ook prima, zeker voor de razende tweepunk zoals het Engelse Sauna Youth.die maakt.

Sauna Youth verbouwt in drie kwartier een Leids oefenhok

De band uit Brighton is bijna aan het einde van een heftig tourtje – twaalf shows door heel Europa in twaalf dagen – met aan het slot drie optredens in Nederland. Ofwel: deze band is intussen op stoom. De voornaamste munitie bij deze concerten: dertien korte knallers op hun even energieke als zwaar aanstekelijke arty punkplaat Distractions van afgelopen zomer, plus wat oudjes van debuut Dreamlands. De liedjes zijn stuk voor stuk onmiskenbaar Brits klinkende adrenalinestootjes. Een van de hoogtepuntjes op die nieuwe plaat: het opgejaagde The Bridge.

We schijnen geluk te hebben: optredens van Sauna Youth willen nog wel eens voorbij zijn voor je er erg in hebt, maar in oefenhok Cab03 mag het voortrazende, maar ook poppy geweld bijna drie kwartier duren. Met het niet te ontwijken The Bridge als tweede liedje ontstaat er direct een fanatiek moshpitje vlak voor de neus van de stoïcijnse zangeres Jen Calleja. Achter haar is drummer en zanger Richard Phoenix de grootste aanjager van de band, terwijl de stuiterende baslijnen en gitaarriffs je om de oren vliegen.

Soms last de band pesterig even een pauze in met een korte soundscape, om er daarna alleen maar heftiger in te vliegen. Hard, opruiend, melodieus genoeg en met een soort felle tweepop vibe die geen seconde dom of lomp voelt: op zo’n manier kunnen alleen Engelse bands deze typische vorm van punk spelen, met het schijnbaar onsterfelijke Wire als belangrijke inspiratiebron.

Na die veertig minuten en zo’n vijftien liedjes is de temperatuur in Cab03 met minstens vijf graden gestegen. Wat wil je ook met zo'n bandnaam. Dat moet dus ook lukken in Pacific Parc in Amsterdam deze zaterdagavond 6 februari,, en anders wel op zondagavond 7 februari in de Kelderbar van de Groningse Vera. Gaat dat zien.