Nieuw Swans-album The Glowing Man uit in juni

nieuws | di. 5 april 2016 | joris

Het machtige doom- & noisecollectief Swans heeft een nieuw album af, het láátste in de huidige bandbezetting, aldus leider Michael Gira. The Glowing Man heet het nieuwe, acht stukken tellende werk, dat half juni zal verschijnen via Gira's eigen label Young God.

Nieuw Swans-album The Glowing Man uit in juni

Foto: Hanneke Goldsteen

Stukken als Frankie M. en het titelnummer kon je (deels) al horen bij de zinderende live-optredens van de band in 2014 en 2015: tijdens die tour na meesterwerk To Be Kind kwamen zulke stukken grotendeels tot stand.

Dat bevestigt Gira nog eens in een uitgebreide toelichting op het aankomende nieuwe werk, te lezen bij Pitchfork. Hij benadrukt hier ook dat hij zeker door zal gaan met muziek maken als Swans, maar dan in een andere vorm en bezetting, nog totaal niet wetende hoe zijn muziek in de toekomst zal klinken. "I’ll continue to make music under the name Swans, with a revolving cast of collaborators. I have little idea what shape the sound will take, which is a good thing."

Gira weet ons verder nu al te vertellen dat The World Looks Red / The World Looks Black is gebaseerd op een tekstregel die hij al in 1982 schreef, maar die met zijn toestemming werd gebruikt door Sonic Youth. Titelsong The Glowing Man zal een stuk bevatten van epos Bring The Sun van vorig album To Be Kind, dat live maar bleef transformeren tot iets geheel anders. Hieronder kun je er een fragment van horen, dat bezoekers van Swans-concerten van de afgelopen jaren bekend voor zal komen.

Uiteraard gaat Swans in deze bezetting nog eens touren na de release van The Glowing Man: op 7 oktober staat de band in de Eindhovense Effenaar. Michael Gira kun je komende maandag 11 april al zien, in Paradiso te Amsterdam.

The Glowing Man:

1. Cloud of Forgetting
2. Cloud of Unknowing
3. The World Looks Red / The World Looks Black
4. People Like Us
5. Frankie M.
6. When Will I Return?
7. The Glowing Man
8. Finally, Peace.