Mogwai - Ether + U-235

luister | ma. 8 februari 2016 | joris

De Schotse postrockers van Mogwai componeerden vorig jaar muziek voor de BBC-documentaire Storyville: Atomic - Living in Dread and Promise, over (de gevolgen van) de atoombom die op 6 januari 1945 werd gedropt op de Japanse stad Hiroshima. En natuurlijk krijgt die muziek een release, via het nieuwe album Atomic. Gelukkig maar, vooral na het horen van machtig nieuw voorproefje Ether.

Mogwai - Ether + U-235

Qua sfeer, opbouw en melodie kun je Ether vintage Mogwai noemen, maar dan met een filmischer inslag. Licht toetsenwerk, een statige jachthoorn en welgemikte piano-akkoorden geven intussen extra schoonheid aan de muziek, terwijl de climax bijna van het kaliber is van Mogwai in de jongere, ruigere dagen. Uiteraard iets meer opgepoetst dan toen, maar dat is te verwachten bij een compositie voor een documentaire.

Vergeleken met Ether voelt de eerder verschenen track U-235 ietsje meer aan als een behangetje op de achtergrond. Maar uiteraard is het dan nog steeds een fraai behangetje. De soundtrack annex nieuwe Mogwai-plaat Atomic komt uit op 1 april.