Incubate slankt af naar meerdere, kleinere weekendfestivals

nieuws | wo. 9 maart 2016 | joris

It's the end of Incubate as we know it. De volle festivalweek in september van het Tilburgse evenement verdwijnt, om plaats te maken voor uiteindelijk vier Incubate-festivalweekeinden in het jaar (en dit jaar nog drie). Dat vertelt artistiek leider Vincent Koreman in een uitgebreid interview met 3voor12.

Incubate slankt af naar meerdere, kleinere weekendfestivals

Incubate pakte vorig jaar uit met de meest ambitieuze editie tot op heden, met ook nog eens plannen om uit te breiden naar het buitenland. Door een lagere bijdrage uit het cultuurfonds Brabant C en tegenvallende bezoekcijfers liep het festival echter tegen een tekort aan van enkele tonnen, waarna de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant financieel moest bijspringen en het roer binnen de organisatie drastisch om moest. Binnenkort wordt er een nieuwe zakelijk leider aangesteld.

Koreman vertelt openhartig over hoe Incubate hard gestruikeld is over de eigen ambities, met als inzet alsmaar groter en meer, tot bijna 400 acts afgelopen jaar: "Ik denk dat we eerder een nieuwe vorm hadden moeten kiezen." Over de nieuwe opzet zegt hij: "Het programma zal gericht zijn op de kleine, vooruitstrevende acts. Minder oude acts dan in het verleden."

Het eerste Incubate-weekend nieuwe stijl vindt plaats op 14 en 15 mei. Een tweede aflevering is op 9, 10 en 11 september en de derde op 10 en 11 december Vanaf 2014 worden er vier Incubate-festivals in deze vorm georganiseerd, ieder tweede weekend van de tweede maand van het kwartaal, aldus Koreman.

Aan de ene kant zonde, dat zo'n indrukwekkend ogende festivalweek verdwijnt. Aan de andere kant was het voor veel bezoekers van buiten Tilburg onmogelijk om die volle week te bezoeken en speelden er op de belangrijkste avonden zoveel acts tegelijk dat je wel heel veel moest missen. Iets wat met een kleinere opzet alvast verholpen kan worden, en op de langere duur misschien zelfs meer bezoekers kan aantrekken.