David Bowie – Lazarus

luister | vr. 18 december 2015 | peter

David Bowie heeft een intrigerende single van zijn komende album ★, aka Blackstar, uitgebracht. Lazarus is wat je noemt een groeier.

David Bowie – Lazarus

Daarmee bedoelen we niet dat Lazarus een aantal keer geluisterd moet worden om begrepen te worden, het is het lied zelf dat een ontwikkeling doormaakt. In de bijna zeseneenhalve minuut durende track zetten bas en drum een bijzondere groove neer, waarover Bowie zichzelf met drama lijkt te beschrijven. “I’ve got scars that can’t be seen, I’ve got drama, can’t be stolen. Everybody knows me now.” En dan: "Ain't that just like me?"

Naar het einde toe neemt een saxofoon from outer space steeds meer de overhand, tot in de laatste minuut vrijwel enkel nog een dreigend gitaarakkoord klinkt. Van begin tot eind, een intrigerende tocht door Bowies wereld.

★ verschijnt op 8 januari, de 69e verjaardag van Bowie. Lazarus is de enige track die in de gelijknamige theaterproductie van Bowie, Enda Walsh en Ivo van Hove in New York te horen zal zijn. Deze week is ook de tentoonstelling over Bowie in het Groninger Museum geopend. Deze is nog tot 13 maart te bezichtigen.