concertverslag

Le Guess Who?, de vrijdag: uit liefde voor het instrument

A Place To Bury Strangers. Foto: Erik Luyten

Een op papier en in relatieve zin minder avontuurlijke avond betekent op Le Guess Who? doorgaans de dag met de meeste potentiële ontdekkingen en uitdagende acts. De vrijdag van LGW? stelt in dat opzicht zeker niet teleur. Voor de bekendere namen Protomartyr, Viet Cong, Evil Superstars en Blanck Mass kun je makkelijk pendelen tussen Ronda en Pandora, maar er gebeurt elders natuurlijk zoveel meer.

concertverslag

Le Guess Who?, de donderdag: The Notwist bekroont sterke eerste dag

Ought in Pandora. Foto: Juri Hiensch/LGW?

De negende Le Guess Who? is begonnen en belooft in vier dagen dieper te gaan dan ooit. Alleen al dankzij een door dronegrootheid Sunn O))) gecureerd programma en nog meer obscure acts uit wat we voor het gemak maar even oneerbiedig ‘wereldmuziek’ noemen. Alleen al de nog relatief overzichtelijke openingsdag biedt alweer een handvol memorabele optredens, inclusief totale ontregeling door de Duitse krautpioniers van Faust.

concertverslag

The Arcs verdrinken live in hun eigen muzikaliteit

Black Key Dan Auerbach en zijn gelegenheidsband The Arcs werden donderdagavond als helden onthaald in de Amsterdamse Melkweg. De vrouwelijke mariachiband die hen in de livebezetting ondersteunde trouwens ook. Maar hoe brengt de band met één album op zak - Yours Dreamily - het er live vanaf?

concertverslag

Een bevrijde Ane Brun zingt voor de Melkweg haar engagement-gospel

Foto: Warren Smart (CC)

In 1998 werd bij de Noorse Ane Brun de auto-immuunziekte lupus geconstateerd. Pas in 2012, toen ze al 13 jaar aan de ziekte leed, leerde ze er mee om te gaan. Dinsdagavond in de Melkweg zien we een bevrijde Ane Brun, die met behulp van fantastische Zweedse muzikanten terugkeert naar haar favoriete muziek van vroeger: trip- en hiphop.

concertverslag

Soms schijnt de zon in de koude herfstmuziek van Other Lives

Hoewel indiefolkband Other Lives al een aantal jaar aan de weg timmert, wordt de band maar mondjesmaat bekender. Gelukkig heeft frontman en multi-instrumentalist Jesse Tabish een eigen graad om succes aan te meten: hij vond Paradiso altijd al een prachtzaal en droomde ervan hem ooit te mogen headlinen. Zondag 8 november was misschien niets meer dan een ‘normale’ Paradiso-dag, maar voor Tabish was het de dag dat hij dit item van zijn bucketlist mocht strepen.

concertverslag

Joanna Newsom in TivoliVredenburg: virtuoos en fabelachtig

Still uit Later with... Jools Holland

Als een groot deel van je concertbezoek bestaat uit optredens van gitaarbands, overrompelt ware muzikale virtuositeit des te meer. No offense, bands. Niet raar dus dat bij een concert van de soepel tussen harp en vleugel wisselende zangeres Joanna Newsom in TivoliVredenburg de mond meerdere malen openvalt. Van verbluffing, blinde adoratie en ontroering.

concertverslag

Ook live klonk Beach House nooit eerder zo goed

Wat hadden grote zalen en festivals voor effect op Beach House? “[They] drove us towards a louder, more aggressive place, farther from our natural tendencies.” Aldus de band eerder dit jaar bij de aankondiging van een soberder aanpak, uiteindelijk op liefst twee nieuwe prachtplaten in slechts twee maanden tijd. Toch blijkt de magistrale dreampop maandagavond in Paradiso wel weer verpakt in een Groots Geluid. En dat is met zo’n prachtconcert allerminst een klacht.

concertverslag

Meer teleurstellingen dan hoogtepunten op London Calling

Hadden we vooraf niet verwacht, dat deze najaars-London Calling in Paradiso als geheel wel erg matig zou uitpakken. Echter: twee belangrijke bands op de zaterdag worden geveld door ziekte (Girl Band, Waxahatchee), te veel onbekende bands presteren domweg té doorsnee en de ervaren namen op zaterdag (Lower Dens, Kurt Vile) geven onwaardig zwakke optredens. Deze editie gaan we ons enkel nog herinneren dankzij de spacerockgospel van Spiritualized en de heel strakke garage-politiemannen onder leiding van Mike Krol.