concertverslag

Deafheaven blast metal nieuw leven in met bezeten liveshow

Grenzen overschrijdende black metal cq. black gaze-band Deafheaven zette woensdagavond in Paradiso iets uitzonderlijks neer: het vijftal uit San Francisco onder leiding van flamboyante frontman George Clarke doet exact nul concessies en beheerst het complexe materiaal van albums New Bermuda en Sunbather intussen nog beter dan op plaat.

concertverslag

Flying Horseman verbluft met virtuoze voodoo

Cause the night time is the right time…” Nee, we staan niet midden in de nacht naar een adembenemend goede band te kijken in de kleine zaal van het Leidse Gebr. De Nobel. Maar het Antwerpse Flying Horseman kiest zo’n zestig jaar oude tekstflard van Ray Charles in openingsnummer Faithfully Yours natuurlijk niet voor niets. De broeierige en boordevol spanning zittende muziek van Antwerpenaar Bert Dockx en zijn vijf begeleiders verdraagt het daglicht slecht en is bij uitstek geschikt voor het holst van de nacht. “…and the fear strikes hard.”

concertverslag

Op liefdevol festival Grasnapolsky voel je de toewijding

Eefje de Visser

Een van de hoogtepunten van het festival Grasnapolsky is Club Gewalt. Geen band, maar licht absurdistisch muziektheater dat draait om de perfecte uitwerking van één idee. Acht in het roze geklede spelers richten zich niet op het publiek, maar op een camcorder die het beeld direct doorzendt naar een projectiescherm. Daardoor kunnen de acteurs spelen met het beeld, door van opzij het beeld binnen te stappen, achter elkaar staand diepte te creëren of enkel de handen in beeld te brengen. Waarmee we maar willen zeggen, Grasnapolsky is meer dan alleen muziekfestival.

concertverslag

Sauna Youth verbouwt in drie kwartier een Leids oefenhok

Het Leidse underground concertfietsenhok Sub071 is niet meer, maar de geest van die plek blijft rondwaren. Zo is AA Nights in het leven geroepen, voor jonge talenten uit de buurt of obscure namen die spelen op verschillende plekken in Leiden, dus niet alleen in poppodium Gebr. De Nobel. Een repetitieruimte van zes bij zes meter in het Muziekhuis voldoet immers ook prima, zeker voor de razende tweepunk zoals het Engelse Sauna Youth.die maakt.

concertverslag

Tame Impala in de HMH: van 'fuckin' idiot' naar Idols-kandidaat

Tame Impala op Lowlands. Foto: Peter Boorsma

Vrijdagavond 29 januari, een uurtje of negen, in de Heineken Music Hall. In de zaal schijnt al een hele poos een groene laser op het midden van een as, die doet denken aan het vizier van een geweer. Hoe spannend ook, die illusie wordt snel opgeheven als de laser in steeds grotere cirkels om de as gaat draaien, in steeds meer motieven die eigenlijk nog veel interessanter zijn. Cirkels worden spiralen worden ovalen, tot er niets meer overblijft dan chaotische groene strepen op het doek. Dat is het moment waarop Kevin Parker en zijn bandleden van Tame Impala het podium op komen lopen.

concertverslag

De Staat in Leiden: O, what a show

Weten we het nog? Begin 2011 bracht Nederlands’ strakste grooverockband De Staat een gemene plaat uit die Machinery heette. Vijf jaar verder zijn de vijf mannen uit Nijmegen meer dan ooit zelf die uitmuntend geoliede livemachine, zo bewijzen ze met een concert in Leiden in het kader van een al net zo strak uitverkochte clubtour ter ere van nieuwe plaat O. Sterker nog: een concert van De Staat anno 2016 mag je met recht een heuse Show noemen, met puike visuals en al.

concertverslag

Een rondje Noorderslag 2016: 'Best goed voor een industriefeestje, niet?!'

Als een driedaagse invasie van Groningen door enkele honderden bands uit heel Europa weer voorbij is, dan is het de dag na Eurosonic nog één maal volledig de beurt aan de Nederlanders op Noorderslag in alle zalen van de Oosterpoort. Altijd weer een goed moment om eens te kijken hoe de artistieke vlag erbij hangt in het land waar New Wave de Popprijs wint.

concertverslag

Le Guess Who?, de zondag: The Pop Group zegeviert, Deerhunter door het ijs

The Pop Group. Foto: Erik Luyten

Er is ook de laatste dag van Le Guess Who? veel te doen en niet zelden vrij vroeg. De Hertz-zaal is zondag het toneel voor een drietal ontbijtsets van Arabische artiesten die menig bezoeker wisten te bekoren, zo horen we achteraf. Zelf fietsen we direct door naar De Helling om daar dé revelatie van deze LGW? mee te maken, en daarna nog meer moois van onder anderen Mikal Cronin, Ariel Pink en The Pop Group. ‘Wat, geen Deerhunter?’ horen we u denken…