Aidan Knight - Each Other

Aidan Knight is typisch zo'n bescheiden, wat introverte songschrijver die nooit zelf van de daken zal schreeuwen hoe prachtig zijn subtiele, knap gelaagde liedjes zijn. Dus laten we deze Canadees uit British Columbia een handje helpen: zijn nieuwe, derde album Each Other is een net zo bescheiden, prachtig kunststukje geworden. Een plaat die niet te missen is voor liefhebbers van de meest ingetogen kant van The Antlers, Damien Jurado of Patrick Watson.

Tortoise - The Catastrophist

Platenbaas en Tortoise-fanaat Niek Hofstetter duikt als gastblogger diep in het nieuwe, zevende album van de postrockpioniers uit Chicago.

Na ruim vijf jaar is er weer werk van Tortoise. De pioniers van de postrock en de pijlers van het altijd schitterende Thrill Jockey-label hebben na zes jaar van afwezigheid met The Catastrophist weer een nieuwe plaat. En wat voor een.

Savages - Adore Life

En rekt het Londense Savages de muzikale grenzen van de venijnigste postpunk-uithoeken nog een stukje verder op? Niet zo ver als je allicht zou verwachten na vooruitgesnelde singles The Answer, T.I.W.Y.G. en Adore, die iets anders lieten horen dan op debuut Silence Yourself. Maar wat maakt dat uit, als een duidelijke boodschap er met zo’n vernietigende kracht wordt ingeramd zoals op deze vuistslag van een plaat. Welke boodschap? ‘Omarm de liefde en houdt van elkaar en het leven, gódverdomme’. Zoiets. Adore Life is misschien de meest verbitterd klinkende plaat over de liefde-die-alles-overwint in tijden, maar ironie lijkt de bloedserieuze Jehnny Beth c.s. toch echt vreemd.

De Staat - O

Het is heerlijk grasduinen door de lijst met favorieten die Torre Florim, zanger en drijvende kracht achter De Staat, op Spotify heeft aangemaakt: I'm His Girl van Friends, I'm Going SLightly Mad van Queen en Satellite van The Kills. Krachtvoer voor de eclectische muziekliefhebber. En je hoeft niet lang te wachten om deze combinatie van hiphop, jaren '90 synthesizerpop en zwaar groovende rock terug te horen op O, het vierde album van De Staat.

Daughter - Not To Disappear

Wat heeft Nick Cave gemeen met Londense indiefolkband Daughter? In ieder geval twee dingen: een voorkeur voor theatrale, genre overstijgende kunstuitingen en het regisseurspaar Iain Forsyth en Jane Pollard, dat nu zowel Cave als Daughter heeft geholpen met het creëren daarvan. Daughter’s tweede album Not To Disappear brengt namelijk de makers van Cave’s documentaire 20.000 Days On Earth samen met het jonge, grillige trio. En dat is nog maar het begin van de kunstzinnige intertekstualiteit op dit fraaie tweede Daughter-album.

David Bowie - ★

Drie jaar geleden, voor 8 januari 2013 om precies te zijn, zag niemand een plotselinge comeback van David Bowie aankomen. En nu, rond zijn 69ste verjaardag op 8 januari 2016, is de legendarische oude vos weer overal. In het Groninger Museum met de groots opgezette tentoonstelling David Bowie Is, in het Broadway-theater via de voorstelling Lazarus waarvoor hij muziek schreef en nog het belangrijkst: met een werkelijk schitterend, weer eens experimenteler getint nieuw album genaamd , ofwel Blackstar.

Archy Marshall - A New Place 2 Drown

Zijn jullie er klaar voor om jullie jaarlijstjes last minute te herschrijven? Want dat moet waarschijnlijk gebeuren na het luisteren van A New Place 2 Drown, het nieuwe album van Archy Marshall (voorheen King Krule). Die verraste ons op 10 december totaal door opeens zijn nieuwe album uit te brengen. Een plaat die volstaat met mistige, soulvolle, door ‘90s hiphop geïnspireerde grime.

broeder Dieleman - Uut de Bron

Op zijn eerste platen Alles Is IJdelheid en Gloria leerden we de Zeeuwse broeder Dieleman en zijn belevingswereld al heel behoorlijk kennen. Althans, dat gevoel hebben we, ook als buitenstaander die meer moeite moest doen om zijn in het Zeeuws-Vlaams gezongen verhalen goed te ontrafelen. Ruim een jaar na Gloria is hier Uut de Bron, zowel een nieuw album als een fraai boekwerk, waarmee Tonnie Dieleman ons een reeks ontbrekende puzzelstukjes over zichzelf en zijn liederen toeschuift én zijn meest avontuurlijke muziek tot op heden laat horen.