recensie, aaa-list

Review: Archy Marshall - A New Place 2 Drown

Zijn jullie er klaar voor om jullie jaarlijstjes last minute te herschrijven? Want dat moet waarschijnlijk gebeuren na het luisteren van A New Place 2 Drown, het nieuwe album van Archy Marshall (voorheen King Krule). Die verraste ons op 10 december totaal door opeens zijn nieuwe album uit te brengen. Een plaat die volstaat met mistige, soulvolle, door ‘90s hiphop geïnspireerde grime.

Archy Marshalls A New Place 2 Drown is een volledig kunstwerk. Het is niet alleen een album, het is tevens een 208 pagina’s tellend boek met tekeningen, collages en poëzie van zowel hemzelf als zijn broer Jack, en er hoort een korte film over de relatie tussen de twee broers bij. A New Place 2 Drown is een document uit en over Marshalls' leven en dat wil hij in al zijn veelzijdigheid laten zien.

Marshall heeft zich al onder vele namen geprofileerd: King Krule, Zoo Kid, Edgar The Beatmaker en meer. Dat hij nu plotseling terugkeert onder zijn eigen naam, is wellicht omdat A New Place 2 Drown persoonlijker en emotioneler aanvoelt dan zijn eerdere werk. De muziek biedt een kijkje in het hoofd van een opgroeiende jongeman: mistig, ongrijpbaar en vol vertwijfeling. Toch is het muzikaal ontzettend genieten. De ‘chop-and-screw’ sound van de percussie zet je steeds op het verkeerde been en probeert de tijd te verdraaien zonder ook maar iets aan heerlijkheid in te boeten. Precies zoals het er in een opgroeiend brein aan toe hoort te gaan.

Marshalls lage stem is een bijzonder fenomeen. Hij kan grommen als Tom Waits, maar ook zuiver en soulvol zingen. Wanneer zijn stem echter de hoogte ingaat, hoor je pas hoe mooi de stem van Marshall werkelijk kan zijn. Hij heeft een eigen zangstijl gecreëerd die ergens tussen rappen, zingen en simpelweg praten inzit. Met die specifieke combinatie profileert Marshall zich als een soort ghetto James Blake en dat is wellicht ook hoe zijn muziek het beste te typeren valt. De fluwelen, naar orgels neigende synths en de klikjes en klakjes hebben duidelijk iets weg van Mount Kimbie (vrienden van Blake), op wiens laatste album Cold Spring Fault Less Youth Marshall trouwens nog een ijzersterke cameo maakte in You Took Your Time.

Het meest lijkt de instrumentatie van A New Place 2 Drown nog op heerlijk bewerkte en vertraagde soulnummers op hiphopbeats, waarschijnlijk voortgekomen uit zijn levenslange obsessie met ‘90s hiphop. Probeer de kleine veertig minuten maar eens te doorstaan zonder ook maar één keer met je hoofd mee te boppen. Zeker op catchy nummers als het funky Ammi Ammi (met een feature van de tevens 21-jarige Britse producer en zanger Jamie Isaac), Buffed Sky, het daadwerkelijk aanhoorbare zusje van Kid Cudi’s Day ’N Nite en het onnavolgbare Empty Vessles is er geen ontsnappen aan.

Tekstueel heeft Marshall het meest weg van een wat grofgebekter Alex Turner in zijn jonge jaren. Meisjes, drankjes en puberale kopzorgen passeren de revue. Zelfs in de melodieën is Turner terug te horen: ‘Somethin' in the water contorted my mind / Distorted in the water with war in our eyes / This inner city life treats me like shit’ zingt Marshall op afsluiter Thames Water. Je zou het de Arctic Monkeys-frontman zo kunnen horen zingen. Meer nog dan Turner is Marshall echter een poëet. Ook lijkt Marshalls wereld nog een tikkeltje rauwer en harder. ‘When it rains, it fucking pours / Sky opens its mouth and spits to the floor / Soaking us all down to the core’, zingt Marshall op diezelfde afsluiter, om het couplet te eindigen met een trieste conclusie: ‘She lost her powers in the powdered she adored.’

Archy Marshall heeft met A New Place 2 Drown een collage van verschillende stijlen ontworpen: in de kern kun je postpunk, soul, R&B, hiphop, IDM en nog wel meer stijlen ontwaren. Sterker nog: hij beheerst al deze stijlen tot in de puntjes en zet ze naar zijn eigen hand. A New Place 2 Drown een donker en dansbaar dagboek vol meisjes, feestjes, drank, drugs en (existentiële) twijfels. Jeugdige grimmigheid om als luisteraar heel gelukkig van te worden.

A New Place 2 Drown is streambaar op Spotify. Bekijk ook het bijbehorende, aan het boek verwante beeldmateriaal.

  • op vr. 18 december 2015, 11:55 uur


comments powered by Disqus