luister

Hear Hear! LGW? '15 - Car Seat Headrest

Hoe hebben we jonge muzikant Will Tuledo uit Virginia en zijn band Car Seat Headrest tot afgelopen week kunnen missen? En dan zat de naam nota bene tussen de bevestigingen voor Le Guess Who? 2015... In de afgelopen vijf jaar zette Tuledo liefst elf (!) thuis opgenomen albums en EP's op zijn Bandcamp, boordevol steengoede lo-fi powerpopsongs en dwarsere experimenten. Het eerste Car Seat Headrest-album voor label Matador, Teen Of Styles, is een soort best of, en bevat elf nummers uit die afgelopen jaren. En daar zitten spontaan enkele van de beste liedjes die we dit jaar hoorden bij.

Eenzaamheid. Zelfhaat, Al dan niet zelfgekozen isolering van de buitenwereld. Vrienden die plotseling gaan trouwen, waarna je niks meer van ze hoort. De teksten van een van je favoriete zangers - Michael Stipe - op zo'n manier interpreteren dat ze op jouw gevoelswereld slaan. En natuurlijk een blinde focus op muziek - Car Seat Headrest noemde een van zijn albums al voor Deerhunter Monomania. Zeer herkenbaar voor ons muziekverslaafden, en dus zeker voor Tuledo, die hier zijn nu al indrukwekkend oeuvre als Car Seat Headrest op bouwde.

Deze en andere jongemannenthema's zijn weliswaar overbekend, maar jongens, wat zijn de liedjes waarin ze zijn gegoten stuk voor stuk fantastisch. Voor Teen Of Styles nam Car Seat Headrest de meeste nummers opnieuw op in volledige bandbezetting, en die vorige week verschenen plaat kun je dan mooi als inleiding gebruiken (daar is 'ie ook voor bedoeld). Op genoeg momenten dat Tuledo losbarst in een refrein dat uit zijn tenen komt, met een stem die soms aan Beck doet denken, schiet het acuut beste van Guided By Voices te binnen, lo-fi-legende van die andere veelschrijver, Robert Pollard. Dat zit 'm vooral in door Beatles en R.E.M. beïnvloedde melodieën en meesterlijke refreinen, plus de geregeld vuil en krachtig knallende productie, met volop ruimte voor dynamiek.

Car Seat Headrest heeft overigens zelden niet de puntige aanpak gemeen met Guided By Voices. Tuledo gaat voor de volledig uitgewerkte nummers die gerust meer dan vijf of zes minuten mogen klokken. Prijsnummers genoeg op Teen Of Styles, met als waar hoogtepunt Something Soon, dat met zijn klaterende refrein en koortjes meteen als een instand klassieker aanvoelt. Maar laten we andere volbloed powerpopliedjes niet uitvlakken, zoals The Drums, het geweldig mee te schreeuwen Times To Die of het rustig opgebouwde, tegen het eind vol uit je speakers knallende Los Barrachos (I Don't Have Any Hope Left, But The Weather Is Nice).

Intussen mag de genoemde R.E.M.-zanger Michael Stipe verguld zijn met het eerbetoon aan zijn adres in Strangers, waarin op het randje van vals zittende koortjes de show stelen. Kortere punky songs beheerst Tuledo ook fantastisch, getuige het minuutje van Psst Teenagers, Take Of Your Clothes. En zo kan het gebeuren dat een bundeling van liedjes uit de afgelopen jaren acuut een van de beste indierockplaten van dit najaar oplevert. Van een band waarvan we hopelijk nog veel meer van dit moois mogen verwachten.

Een nieuw studio-album voor Matador van Car Seat Headrest moet in de loop van 2016 volgen. Op zaterdag 21 november speelt de band op Le Guess Who?, om 20.15 uur in EKKO.

  • Joris op za. 7 november 2015, 12:33 uur


comments powered by Disqus