recensie, aaa-list

Protomartyr - The Agent Intellect

Om het ons gemakkelijk te maken zouden we bij deze albumrecensie kunnen volstaan met de eerder online geplaatste track Why Does It Shake? Ruim twee minuten bouwt Protomartyr dat lied dreigend op. Luister hoe subtiel na 35 seconden de hi-hat invalt, hoor de krassende wall of sound een halve minuut later, blijf hangen in de rollende bas en drum. Waarna Protomartyr na twee minuten het roer helemaal omgooit. De meeslepende melodie verdwijnt, maar het ongemak wordt alleen maar groter. Want 'why does it move?' 'The fear, the fear', zoals Joe Casey snauwt over galmende gitaren.

Zo wringt elk nummer op The Agent Intellect op een geweldige manier. Dat begint al bij albumopener The Devil In His Youth. Het viertal uit Detroit trapt daar nog af met kale, uptempo gitaarakkoorden totdat al snel de gehele band invalt en Casey zijn duivels bezweert: 'I will make you feel the way I do, I corrupt until they think the way I do'.

Of neem I Forgive You. Dat begint direct met een heerlijke uithaal van Casey, waarna het refrein bijna uitnodigt om uit volle borst mee te zingen: 'What's the matter with you? Why do you keep on making that mistake?'

Zo trekt Casey je mee in zijn donkere wereld waarin iedereen ten onder lijkt te gaan en ontsnappen niet mogelijk is. En die boodschap komt des te harder binnen nu Casey er niet voor kiest om met lange uithalen zijn verhaal over te brengen. Ook op de meest pijnlijke momenten blijft hij vasthouden aan zijn praat-zang.

Dat lukt hem omdat gitarist Greg Ahee, bassist Scott Davidson en drummer Alex Leonard voor de dreigende sound zorgen. Boyce or Boice bijvoorbeeld kan niet gevaarlijker worden dan de voor je gevoel net verkeerd geplaatste drums, en gitaren die zo duidelijk aanvullend zijn op de zang van Casey. Of Uncle's Mother, waarin de zang net niet het onderspit delft tegen het snerpende luchtalarm uit de gitaar van Ahee.

Gezellig wil het dus niet worden op The Agent Intellect, Protomartyrs derde album, indrukwekkend wel. Protomartyr boeit van begin tot eind door nooit voor de gebaande weg te kiezen. Krijgt een liedje enigszins een makkelijk herkenbare melodie, dan slaat de band zonder pardon een andere richting in – zonder dat de nummers aan kracht inboeten of geforceerd aanvoelen. En boven dat alles is er dus nog Casey die, zoals in Dope Cloud dan wel meedeelt dat 'That's not gonna save you, man'. Maar ondanks alle fouten die je maakt, je weet in ieder geval dat er op die momenten altijd iemand naast je staat, ‘I forgive you.’

The Agent Intellect verschijnt vrijdag 9 oktober via Hardly Art. Op 19 november staat Protomartyr in Rotown, Rotterdam en op 20 november op festival Le Guess Who? in Utrecht.

  • op do. 8 oktober 2015, 11:35 uur


comments powered by Disqus