luister

Première: Ode to the Quiet - Tempest

Absoluut een van de mooiste platen van eigen bodem vorig jaar was het zelfgetitelde debuut van het Utrechts/Arnhemse Ode to the Quiet. Een plaat met uitgesponnen liedjes, subliem opgebouw en met een fantastische productie zoals we al omschreven in de Triple AAA-review van de plaat die een spot verkreeg in onze jaarlijst. Nu is de band terug met meer opmerkelijke muziek: de ruim zes minuten durende, duizelingwekkende track Tempest. Hij werd geschreven in opdracht van het Groninger Museum en brengt klassieke en moderne, zelfs futuristische elementen prachtig bij elkaar.

Na optredens op FestivalValderAa en Noorderzon, werd de band benaderd door de organisatie van het museum. Hun heel interessante vraag aan de band: schrijf een nummer geïnspireerd op één van de kunstwerken uit de tentoonstelling De Collectie van het Groninger Museum. Een vraag waar waarschijnlijk elke band door zal gaan watertanden. De keuze van Ode to the Quiet viel uiteindelijk op het werk ‘Simirone’ van Italiaanse kunstenaar en designer Alessandro Mendini, tevens hoofdarchitect van het museum.

Beluister Tempest en je wordt wel héél benieuwd hoe dat werk van Mendini er dan uit ziet. Op de band heeft het in ieder geval duidelijke indruk gemaakt. Tempest gaat van intiem en breekbaar tot groots en ruimtelijk, met invloeden uit modern gecomponeerd, droompop, elektrokraut en ambient plus met vocale capriolen waar Björk een grote glimlach op haar gezicht van zou krijgen. Zie daar maar eens geen kippenvel bij te krijgen.

De track is momenteel onderdeel van de audiotoer van het museum waar achttien artiesten (ook o.a. Villagers, House of Cosy Cushions) een bijdrage aan leverden. In juni verschijnt er via het museum een CD met al deze tracks. Op 6 juni zal Tempest zijn livedebuut krijgen tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap in het Groninger Museum.

Beluister Tempest en bekijk hieronder een korte documentaire door René Hoeksema, waarin de band wordt rondgeleid door het museum en vertelt over hun keuze en de totstandkoming van de track.

  • Barry op vr. 17 april 2015, 12:55 uur


comments powered by Disqus