luister

Première: Boyle - Former Glory

Boyle is het pseudoniem van Marten Timan, die we nog kennen van Utrechtse postrockers We vs. Death. Het project is vernoemd naar een afgelegen dorp in Alberta, Canada, waar een 17-jarige Timan als uitwisselingsstudent maandenlang bivakkeerde. De herinneringen en ervaringen uit die periode zijn gewaarborgd op een persoonlijk album, dat dit jaar nog een fysieke release krijgt. Hoor nu alvast een primeurtje: het prachtige, verstilde Former Glory.

Vergelijkbaar met Red House Painters, Low en het Groningse Herrek zit de kracht van het liedje in pure eenvoud, zowel op muzikaal als tekstueel vlak. "Don't forget to live again", zingt Timan licht weemoedig. Tsja, inderdaad, hoe moest dat ook alweer, dat 'leven'? De gezongen woorden zijn weliswaar simpel van aard, de gedachte is minder voor de hand liggend.

In een telefonisch gesprek vertelt Timan het volgende over Former Glory: "Het liedje gaat over het loslaten om verder te kunnen kijken. Je blikt steeds terug op hoe mooi alles vroeger was, in de hoop dat je je niet op het verleden stukbijt. Je moet jezelf op een gegeven moment tot nieuwe positieve dingen aanzetten. De videoclip is voor mij ook persoonlijk, al is het verder niet van hoge kwaliteit ofzo. Het zijn beelden van Vlieland, waar mijn ouders ongeveer vijftien jaar geleden een bungalowtje hadden gekocht. Ik ging hier regelmatig met vrienden,vriendinnen en familie naartoe. In 2013 verkochten mijn ouders het, en een dag later is het tegen de vlakte gegaan. Mijn moeder is nu inmiddels 73, maar zij bezoekt Vlieland al sinds haar tiende. Het is dus best sneu. Mijn familie is overigens te zien in de clip, dus het is best mooi dat die beelden zich als zodanig betrekken met de boodschap van het liedje."

Sinds ongeveer een jaar pikt Timan fervent de draad op wat muziek maken betreft. Zo speelt hij bas in Shuriken en bracht hij vorig jaar met We vs. Death-gitarist Wouter Kors de EP Swimmer uit onder de naam Wander. Een groot deel van het Boyle-materiaal ontstond uit oude We vs. Death-ideetjes die Timan op voorraad had liggen. De hamvraag blijft: waarom is Timan nu plots weer zo actief? "Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Het kriebelde gewoon al heel lang. Er hingen afgelopen jaar heel wat projecten los in mijn hoofd, daar wilde ik gewoon iets mee doen. Ik ben heel blij dat ik dat ook heb doorgezet."

Het debuut van Boyle telt tien liedjes en staat gepland rond september, al moet er nog een exacte datum vastgesteld worden.

  • op ma. 30 maart 2015, 15:00 uur


comments powered by Disqus