Nieuw van Nederlandse bodem: Nausica - The Molecules Fall Closer EP + videopremière

'Geography was against them,' zo lezen we in de bio van het officieel vanuit Arnhem opererende Nausica. Dat zit zo: de bandleden komen oorspronkelijk uit Polen (zangeres Edita Karkoschka), Duitsland (bassist Marius Mathiszik, drummer Jannis Knüpfer) en Nederland (gitarist Tim Coehoorn). Ze studeerden allemaal aan het conservatorium van Arnhem, maar gingen pas na hun studie gezamenlijk muziek maken. Nausica was geboren, vernoemd naar de film Nausicaä of the Valley of the Wind van Hayao Miyazaki. 

Na een eerste naamloze EP in 2013 is deze week tweede EP The Molecules Fall Closer uitgekomen, in maart opgenomen in de Utrechtse Mailmen Studio. In vijf nummers laveert de band tussen vinnige, gejaagde indierock (dwingende opener Jane Doe) en dreampop-achtige, ingetogener liedjes als Marie en Soldiers, waarin de stem van Karkoschka op een prettige manier wel wat aan Agnes Obel doet denken. Ergens daar tussenin bevindt zich de sober vormgegeven afsluiter World Wide, waarin onderhuidse spanning tot een fel klinkend refrein leidt. De shoegazende soundscape waarin dit liedje aan het slot verdwijnt had zelfs nog enkele minuten mogen aanhouden.

Door de band zelf genoemde invloeden als PJ Harvey en My Brightest Diamond hoor je beslist terug in de zorgvuldig in elkaar gestoken nummers, evenals vleugjes van de broeierige sound van Warpaint. Aan de goed doordachte structuren en sobere arrangementen binnen de liedjes hoor je intussen de conservatoriumachtergrond zeker af, maar dat wil zeker niet zeggen dat Nausica moeilijke muziek maakt.

Wel intelligente, die live zo vaak mogelijk extra kracht wordt bijgezet dankzij de videokunst van VJ's Menah en Glitterende Eenhoorn. Kijk voor tourdata (waaronder 6 juni in 'thuisstad' Arnhem op de bandwebsite, waar je eventueel ook de EP kunt bestellen. Een volledig debuutalbum van Nausica mogen we waarschijnlijk pas in 2015 verwachten; doe je tot die tijd dus te goed met de The Molecules Fall Closer EP, op Soundcloud.

En tevens via deze weg in première: de kunstige video bij dat ingetogener liedje Marie, met een hoofdrol voor het paard, dat edele dier.

is een niet oude youtube url

https://www.youtube.com/watch?v=rPiajGnR6GU

Ohjee, we kunnen de media niet weergeven.

  • Joris op do. 15 mei 2014, 12:40 uur


comments powered by Disqus