opinie

Verklaring Kicking the Habit over de brief van Buma/Stemra

Er is de afgelopen dagen nogal wat heisa ontstaan over een aan ons geschreven brief van Buma/Stemra. In deze brief wordt aangegeven dat de website Kicking the Habit rechten moet afdragen aan de door Buma/Stemra vertegenwoordigde componisten en tekstschrijvers voor het embedden van muziekvideo’s en audiostreams.

Wij begrijpen dat Buma/Stemra gewoon haar werk doet: het behartigen van de belangen van componisten en tekstschrijvers. Kicking The Habit is van mening dat componisten en tekstschrijvers uiteraard hun boterham moeten kunnen smeren. Wij hopen echter dat de leden van Buma/Stemra ook rekening houden met de redelijkheid van zaken.

Het Nederlandse muzieklandschap bestaat uit een netwerk van artiesten, podia, media en bovenal een publiek dat enthousiast is over muziek. Ook wij maken, heel bescheiden, deel uit van dat netwerk. Iedereen heeft elkaar nodig. Het is in onze ogen dan ook vreemd dat wij zouden moeten betalen voor het embedden van video’s en audiostreams die door artiesten zelf aan ons gestuurd worden of online zijn gezet als promotiemiddel.

Wij van Kicking the Habit bieden graag een platform voor muziek waar wij enthousiast over zijn, waar we platen van kopen en waar we concertkaartjes voor halen. Die muziek willen we delen met zoveel mogelijk mensen, omdat we vinden dat zoveel mogelijk mensen het ook moeten horen. We zien onszelf in die zin als een soort promotiekanaal. Niet om bakken geld mee te verdienen, maar omdat wij dat leuk vinden. Een hobby!

Hoe dan ook, punt is dat Buma/Stemra op veel punten misschien gelijk heeft, strikt juridisch gezien althans. Op basis van een enkele rechterlijke uitspraak is het embedden van muziek die elders gehost wordt, opnieuw een openbaarmaking en daar dienen dus rechten over afgedragen te worden. Daarom gaan wij nu eerst een gesprek aan met Buma/Stemra om te weten te komen wat nu precies de bedoeling is en wat Kicking The Habit jaarlijks zou moeten afdragen.

Dat gezegd hebbende. Wij hopen van harte dat de leden van Buma/Stemra - de artiesten die wij zo graag de aandacht geven die ze verdienen - zich eens uitspreken over hoe ze vertegenwoordigd willen worden. Uiteindelijk is Buma/Stemra immers hun belangenbehartiger. De wereld verandert en door internet wordt het steeds ingewikkelder om inkomsten te genereren met je muziek. De vraag is: hoe gaan wij er met z’n allen redelijk mee om? Wat ons betreft is dat waar de discussie over zou moeten gaan.

--

Laatste update (za. 19 01 2013, 16:04 uur): "misschien" toegevoegd aan "dat Buma/Stemra op veel punten misschien gelijk heeft". Het is nog maar de vraag of dat zo is.

  • Redactie op vr. 18 januari 2013, 16:44 uur


comments powered by Disqus