Hear Hear! ITGWO 2012 - Jake Bugg

Vergelijkingen met de grote Bob Dylan zijn niet zelden dodelijk voor jonge singer-songwriters. Voor je het weet zijn de verwachtingen van het potentiële publiek te hoog, stelt de betreffende jongen met gitaar teleur of blijkt 'ie domweg nog lang niet zó goed te zijn (dúh). En dan kan 'ie verder wel inpakken. Oordelen zijn immers genadeloos. Recente uitzondering is uiteraard The Tallest Man On Earth.

We zouden die vergelijking dan ook het liefst pardoes het raam uitsmijten als het om de stem van de pas 18-jarige Jake Bugg uit het Engelse Nottingham gaat, maar je kunt er gewoon niet omheen als je hem hoort zingen: dat schellige, wat snerende van een jonge Bob Dylan zit op dit moment nog muurvast in zijn stem. Met een klein beetje piepjonge Liam Gallagher zonder de chagrijnige snauw.

En is dat dan erg, die duidelijke Dylan-tic, strikt in de stem dan? Neen, met enkele eerste zeer sterke singles op zak kan Jake Bugg zomaar heel snel die tweede uitzondering op de regel worden. Ook omdat hij via wel heel aanstekelijke, puntige liedjes gretig plundert uit de Amerikaanse geschiedenis van folk, country en blues. En omdat hij gestrikt is door grote platenmaatschappij Mercury Records, na enorm veel buzz in Engeland de afgelopen maanden. Alleen aan zijn website zie je al dat Jake Bugg niet bij een indielabeltje zit.

Aan enkel akoestische liedjes doet Bugg overigens zeker niet, al is bijvoorbeeld het heel kleine Saffron wel een lieflijk voorbeeld daarvan. Luister voor Bugg met band zeker naar singles Taste It en Trouble Town. Jake Bugg brengt half oktober zijn titelloze debuutalbum uit (waar Saffron niet eens op staat) en speelt op zondag 9 september op het Into The Great Wide Open-festival op Vlieland. Komend weekeinde mag hij al optreden op de grote festivals van Reading en Leeds; later dit jaar is hij in Rotterdam voor het Song Bird-festival in de Doelen op 25 november.

Kortom: Jake Bugg komt er wel.  

Dank voor de tip, Leonie.

Jake Bugg - Taste It

Jake Bugg - Saffron

Trouble Town video

Lightning Bolt video

Country Song (acoustic session)

  • Joris op di. 21 augustus 2012, 19:51 uur


comments powered by Disqus