video, nieuws

Beastie Boy Adam 'MCA' Yauch (47) overleden

En het leek er nog wel op dat mede-oprichter van de Beastie Boys Adam 'MCA' Yauch er bovenop was gekomen, na zijn strijd tegen kanker in de afgelopen jaren. Maar nu meldt Rolling Stone plotseling dat de rapper op 47-jarige leeftijd is overleden, vrijdagmorgen in New York. Hij werd al die jaren intensief behandeld tegen keelkanker; de ziekte werd in 2009 bij hem ontdekt.

Door Yauch's ziekte liep de release van de in de afgelopen jaren geplande Hot Sauce Committee-albums vertraging op. Vorig jaar verscheen alsnog het ouderwets goede Hot Sauce Committee Part 2. "Well, I feel allright", was nog wel een van de openingszinnen van Yauch op die plaat. Ook al kwamen er geen optredens meer sindsdien. Intussen staat er op de Beastie Boys-website een officiële verklaring over de dood van Yauch.

Het was Yauch die na het zien van een Black Flag-concert de band oprichtte, eerst met Michael Diamond (Mike D); niet veel later kwam Adam 'Ad Rock' Horovitz erbij. Begonnen als een punkband, sloeg in 1986 debuutalbum Licensed To Ill in als een bom. In de jaren erna werkten de drie hun creatieve hiphopgeluid verder uit op de platen Check Your Head, Paul's Boutique en Ill Communication, gretig puttend uit punk, rock, funk, latin en andere stijlen.

Yauch was intussen ook actief als videocilp-regisseur: onder de naam Nathanial Hörnblowér maakte hij de meeste Beastie Boys-clips, zoals vorig jaar nog de lange versie van Make Some Noise (hierboven is de korte versie te zien). Ook sprak hij zich actief uit voor een vrij Tibet; onder zijn hoede werden in de jaren negentig de Tibetan Freedom Concerts in het leven geroepen.

Over de toekomst van Beastie Boys is op het moment uiteraard nog niets gezegd, maar we moeten vrezen dat het overlijden van Yauch ook het einde van de groep betekent. R.I.P. MCA, wij zetten ter nagedachtenis dit weekend spontaan Paul's Boutique, Check Your Head, Ill Communication en die andere fantastische platen weer eens op...

Van Paul's Boutique: Shake Your Rump

  • Redactie op vr. 4 mei 2012, 19:12 uur


comments powered by Disqus