nieuws

Streamvoer van de week, oa. Jack White, Death Grips, Suckers, Hiss Golden Messenger en Drokk

Kicking the Habit selecteert: streamvoer van de week! Wekelijks een selectie van nieuwe releases die online te streamen zijn via de diverse sites en platformen. Daar nemen we Spotify uiteraard ook in mee. Een handig overzicht voor wie het even niet bijhoudt met al het releasegeweld, of voor wie gewoon op zoek is naar wat goede nieuwe muziek.

Tussen al het Record Store Day-geweld door was de opvallendste stream deze week uiteraard die van Jack White's solodebuut Blunderbuss. We zijn er nog niet helemaal uit, het eindoordeel. Natuurlijk: een paar erg fijne liedjes, dat kunnen we onderhand wel verwachten van White - neem de bluesstomper Sixteen Saltines -, maar als geheel valt het nog niet meteen. Goed, we luisteren gewoon nog eens. Waar we ook meteen mee de deur in willen vallen: Death Grips' nieuwe plaat The Money Store. Jawel, hiphop op Kicking the Habit. Niet voor niets, de laatste keer dat we zo enthousiast waren over het genre was waarschijnlijk met Shabazz Palaces. Hoewel Death Grips weer heel andere koek is overigens: stukken rauwer en energieker. Albumstream meteen na de klik. En: ze zijn binnenkort in het land.

Een volgende zeer sterke aanrader: Poor Moon van Hiss Golden Messenger, het project van ene MC Taylor uit San Francisco. Op dit nieuwe album (misschien wel zijn sterkste) zijn prachtige, sobere countryliedjes met een klein tikje soul, voor fans van Bonnie "Prince" Billy en Bill Callahan te vinden. Luister opener Blue Country Mystic en je bent ingepakt. Over country (en blues) gesproken: de lekkere, zelfgetitelde plaat van Diamond Rugs. Mag je gerust bijna een supergroep noemen, met leden van Deer Tick, The Black Lips en Los Lobos. Op de plaat: doorleefde bluesrockers zoals The Felice Brothers ook altijd zo goed maken (dank voor de tip, Niels!).

Meer in de categorie rustig: Canadezen Great Lake Swimmers met New Wild Everywhere: warme folkliedjes, naast akoestische gitaar ook verpakt in strijkers. Gemoedelijke songs die soms ook best uitbundig kunnen uitpakken. En dan is er ook nog de altijd geniale Daniel Johnston, dit keer met een heuse soundtrack bij Space Ducks, een stripboek voor de iPad (hij is een groot stripboekfan/-verzamelaar). Op de plaat zeven liedjes door Johnston zelf geschreven, plus enkele liedjes van gastmuzikanten waaronder Eleanor Friedberger, Unknown Mortal Orchestra en Deer Tick.

Kwam hier afgelopen week nog voorbij, maar voor de volledigheid nog een keer (en gewoon de moeite waard ook): Drokk: Music inspired by Mega-City One, een album van Portishead's Geoff Barrow samen met componist Ben Salisbury. Een futuristische, veelal elektronische plaat geïnspireerd op de stad die de backdrop is bij Judge Dredd. Meer experimenteel spul? Zet dan eens Want For Wish For Nowhere van psych-drone kwartet Lyonnais uit Atlanta op. Gelijke delen vormloze, duistere drones, shoegaze-gitaren en krautrock. Heerlijke mix, en vies van een beetje dramatiek zijn ze ook niet. Om het rijtje af te maken: Branches van Keith Kenniff willen we ook niet onvermeld laten. Je kent hem heel misschien als Goldmund of Helios, waarmee hij ook platen uitbracht bij platenlabel/keurmerk Type. Maar liefst vijftien stukken vol dromerige ambient/hedendaags gecomponeerd, vaak vrij spaarzaam en minimaal, maar daardoor zeker niet minder mooi. Voor fans van Hauschka, Nils Frahm of Max Richter.

Wat makkelijkere kost misschien is nieuwe plaat Candy Salad van indierock/psychpop band Suckers. Eerlijk gezegd waren we best positief verrast door de eerste nieuwe liedjes die we van deze plaat hoorden, eigenlijk hadden we helemaal niet zoveel meer verwacht van de band. Suckers bewijst dat het tegendeel waar is en nog een erg fijne plaat in zich te hebben. We sluiten af met de dansbare, toegankelijke feelgood pop van Clock Opera op Ways To Forget. Noem het synthpop, maar er zit veel meer in: grootste refreintjes als van Elbow, akoestische melodieën en de onderhuidse spanning van bijvoorbeeld The Antlers, we horen het er allemaal in terug in een meer uitbundige, dansbare mix.

Het overzicht van deze week:
Jack White - Blunderbuss
Death Grips - The Money Store, hierboven
Hiss Golden Messenger - Poor Moon
Diamond Rugs - Diamond Rugs
Great Lake Swimmers - New Wild Everywhere
Daniel Johnston - Space Ducks Soundtrack
Geoff Barrow & Ben Salisbury - Drokk: Music inspired by Mega-City One
Lyonnais - Want For Wish For Nowhere, hierboven
Keith Kenniff - Branches
Suckers - Candy Salad
Clock Opera - Ways To Forget

  • Barry op za. 21 april 2012, 14:00 uur


comments powered by Disqus