nieuws, achtergrond

Kijk zelf: heeft At The Drive-In het nog in zich?

Niet alleen wij, ook Dyon Schlebos volgt de reünie van At The Drive-In op de voet. Is hij overtuigd van de Coachella-set van afgelopen weekend? Zie de video ook zelf en oordeel mee...

Begin dit jaar kondigde het grote Coachella-festival in Indio, Californië twee opvallende reünie-acts aan: Refused en At The Drive-In. Twee bands die meer dan een decennium geleden hun sporen ruimschoots verdienen in de (post)hardcore scene en allebei stopten op het hoogtepunt van hun carrière. Op de eerste festivaldag was het de beurt aan Refused, dat liet zien dat het neerzetten van een ontzettend strakke set nog niet verleerd te hebben. Hoe zou At The Drive-In het er vanaf brengen?

Het was niet At The Drive-In’s aller, allereerste show in elf jaar tijd, sinds haar laatste concert op 21 februari 2001 in de Groningse Vera. Er was dus al wat footage van de reünie online te vinden, maar de kwaliteit liet te wensen over om er een scherp oordeel over te kunnen vellen. Zondag was het tijd om het grote festivalpodium van Coachella te betreden en konden de fans daags erna eindelijk eens goed luisteren of de band het nog in zich heeft.

De maracassen klinken sinister en de band trapt af met Arcarsenal, opener van klassieker Relationship of Command. Alles lijkt koek en ei, maar wie iets beter observeert merkt op dat gitarist Omar Rodriguez Lopez er toch wel erg kalmpjes bij staat en dit zijn we alles behalve gewend van hem. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met het overlijden van zijn moeder een kleine maand geleden en is zijn acte de présence vandaag alleen al heel veel waard.

Nee, wat nog meer opvalt dan de aan de grond genagelde Lopez, zijn de vocalen van frontman Cedric Bixler-Zavala. Vooropgesteld: de zanger zingt de cleane stukken beter dan ooit, maar daar waar hij zou moeten schreeuwen, schreeuwt hij niet. ‘Beware!’, oppert de zanger aan het einde van de song. Dit zou als een waarschuwing met een luide brul de keel moeten verlaten, maar nu houdt de zanger het geforceerd in, uitkomend in een wazig gebied tussen schreeuwen en zingen in.

Drie nummers verder begint dit toch aardig te irriteren en compenseert gitarist Jim Ward met zijn backing vocals, die als vanouds klinken. Ook de rest van de band laat zien dat het in de elf jaar stilte rondom At The Drive-In niet stil heeft gezeten en muzikaal technisch een enorme groei heeft doorgemaakt. De muziek zelf klinkt live dus beter dan ooit. Hopelijk vindt ook Cedric zijn oude gewoonte snel terug en kunnen we ons weer wanen in vervlogen tijden. Of is dit ijdele hoop? En waar blijft die Nederlandse show?

Zie onderaan de complete show, met erboven nog een in 2001 opgenomen versie van ‘Arcarsenal’, en oordeel vooral zelf:

At The Drive-In - Arcarsenal (Big Day Out 2001)

At The Drive-In Coachella 2012 - full set

  • op wo. 18 april 2012, 12:16 uur


comments powered by Disqus