Hear Hear! - Poliça

Waarschijnlijk ken je Gayngs nog wel, het soft-/yachtrockproject van Ryan Olson waar ook Justin Vernon van Bon Iver (plus nog zo’n 25 gastmuzikanten) een bijdrage aan leverde. In 2010 kwam het album Relayted uit; bijna geheel geïnspireerd op 10CC's I'm Not In Love, met elk nummer geschreven op 69 BPM. Op Bon Iver’s eigen laatste album was nog een flinke knipoog naar het project te vinden in albumafsluiter Beth/Rest.

Ondertussen heeft diezelfde Ryan Olson er weer een nieuw project bij: Poliça, samen met mede Gayngs-lid Channy Casselle en waarop wederom een bandlid van Bon Iver voorbij komt, Mike Noyce deze keer. Dat Justin Vernon het zelf 'de beste band ter wereld' noemt, mag dus met een korrel zout genomen worden. Maar het album Give You The Ghost is zeker de moeite waard om eens op te zoeken.

Wat meteen opvalt is dat Poliça diezelfde soulsound heeft als Gayngs, maar dat het vaak meer pit heeft. Neem Violent Games bijvoorbeeld, met overstuurde en nerveuze synthlijnen en stuwende drums. Of het meer swingende Form, met toegevoegde percussie en funky baslijntjes. In de livevertaling van het werk van Gayngs naar het podium, werd door zangeres Channy Casselle een flinke batterij zangeffecten aangewend. Voorwaarde bij Poliça is - opnieuw - wel dat je die soms over de top autotune en andere effecten op de zang trekt.

Ondanks die vele manipulaties van geluid, valt op dat Poliça niet afstandelijk, maar toch erg persoonlijk klinkt. Het zal te maken hebben met de teksten van Casselle, die gebaseerd lijken op het uiteenvallen van haarzelf en ex Alexei Moon, waarmee ze voorheen de band Roma di Luna vormde. Uit Wandering Star bijvoorbeeld: 'When the day is done/And i lay me down/The sheets are cold/And your space is dark/And i hear you whisper something sweet/But it doesn't move any nerves in me'.

Luister en kijk hieronder naar enkele liedjes van Give You The Ghost, waaronder de video bij single Lay Your Cards Out, met bijdragen van Bon Iver’s Mike Noyce. Het album werd geproduceerd door Jim Eno (Spoon) en verschijnt hier op 21 februari. Meer nieuwe, spannende bands in de Hear Hear!-rubriek vind je hier, met oa. Boy Friend, The Dale Cooper Quartet, Young Magic, Dive, Alabama Shakes, Stay+, Grouper, Pop. 1280, Zulu Winter en anderen.

Poliça - I See My Mother:

Poliça - Lay Your Cards Out:

Poliça - Wandering Star (Live on 89.3 The Current):

  • Barry op wo. 15 februari 2012, 13:00 uur


comments powered by Disqus