Hear Hear! - TOY

Voor iedereen die vond dat The Horrors op derde album Skying van vorig jaar te veel het licht opzochten na het duister van de meesterlijke shoegaze en neo-psychedelicaplaat Primary Colours, dient zich nu een op de eerste gehoren veelbelovende 'tussenoplossing' in. Maak kennis met het Londense vijftal TOY, dat dezelfde invloeden en klanken opzoekt als The Horrors en nevenproject S.C.U.M., inclusief de als noisy gitaren klinkende synths en zo te horen net wat meer duister à la Primary Colours.

TOY debuteerde onlangs met een zeer sterke single van bijna acht minuten. Left Myself Behind is in eerste instantie een catchy, donker liedje met stuwende bas en drums en klaterende gitaren en synths, dat ontaardt in een instrumentale finale die nog het meeste indruk maakt. B-kantje Clock Chime overtuigt eveneens volledig als het om het bandgeluid gaat, maar is als liedje nog niet zo geslaagd als Left Myself Behind. Geen ramp: de belofte is er alvast.

Je zou intussen niet zeggen dat zanger Tom Dougall een broertje is van een van de dames uit The Pipettes. Of dat drie leden in het vorige decennium nog deel uitmaakten van de nogal doorsnee, snel vergeten Razorlight-sound-a-like Joe Lean and the Jing Jang Jong (kent u die nog?). Hela: daar ruiken we toch een vleugje onraad. Hebben we hier met Toy een band te pakken die het allemaal net zo menens is als Faris Badwan en de zijnen, of een stelletje opportunisten op die op jacht zijn gegaan naar een volgend succesvol geluid om te kunnen parasiteren?

Eerlijk is eerlijk: dat zal ons een hele dikke worst zijn zolang er meer sterke nummers als Left Myself Behind in het vat zitten. Meerdere Engelse blogs en bladen als NME denken er hetzelfde over en hebben TOY alvast hoog in hun tiplijsten gezet. Meer van TOY, inclusief een debuutalbum, wordt verwacht in de loop van het jaar. Beluister de twee nummers hieronder en zie ook de video bij Left Myself Behind. Ook te zien: een live-opname van het qua melodie ook al niet misselijke My Heart Skips A Beat. En zo hebben we tenminste wat gezichten bij de poppetjes...

Left Myself Behind by ...TOY...

Clock Chime by ...TOY...

Left Myself Behind (video)

My Heart Skips A Beat (live)

  • Joris op ma. 23 januari 2012, 18:08 uur


comments powered by Disqus