Hear Hear! - Young Magic

Een wereldreis ging hij maken, zanger en producer Isaac Emmanuel uit Australië. Eerst Europa rond, daarna door naar New York om vervolgens af te dalen naar Mexico. Draagbare opnameapparatuur werd meegenomen en er werd op alle mogelijk plekken op de wereld opgenomen, met alle instrumenten die hij maar tegenkwam; een spionagebasis in de buurt van Berlijn, leegstaande huizen in IJsland, speelplaatsen in Melbourne en flats zonder water in New York. Het resultaat: het diverse en elektronische debuut Melt van Young Magic, waarin een veelheid van invloeden verwerkt is. 

In februari verschijnt de plaat bij Carpark Records (oa. Beach House, Dan Deacon, Toro Y Moi en Memory Tapes). Te horen: psychedelische popliedjes, flink opgewaardeerd met hedendaagse elektronica, met soms dansbare structuren dankzij Afrikaanse ritmes en elementen uit dub, hiphop, soul, jaren '60 pop/beat, chillwave en psychedelica.

Tijdens die reis werd er met twee vrienden afgesproken in New York: de eveneens uit Australië afkomstige Michael Italia die inmiddels in de stad woonde, en de in Indonesië geboren zangeres Melati Malay. Geïnspireerd door elkaars diverse muzikale uitspattingen, werd er begin 2011 een band gevormd door de drie, waarbij de opnames van Isaac Emmanuel's wereldreis werden gebruikt. Een flatje in Brooklyn werd gehuurd boven een cabaretpodium, waar verdere opnames werden gemaakt en alles als een puzzel in elkaar werd gelegd.

Het album Melt werd voorafgegaan door twee singles: Night in the Ocean met grootse elektronica, invloeden uit hiphop en een prachtig melodieus refreintje. De tweede was het dansbare You With Air, vol met samples en soulvolle vocalen. De b-kant daarvan, het dromerige Sparkly met tingelende gitaartjes en zwoele zang, is zo mogelijk eigenlijk nog sterker.

Uiteindelijk zijn er opnames uit tien verschillende landen gebruikt op het album, waarmee de diversiteit aan invloeden meteen duidelijk wordt. Referenties zijn te vinden bij Washed Out, Cant, Flying Lotus, Animal Collective en Grizzly Bear. Met de mix aan muzikale elementen die de band samenvoegt - sommigen ver uit het verleden -, klinkt Young Magic heerlijk hedendaags, futuristisch soms zelfs. Luister hieronder naar de liedjes van de singles, alle vier verschijnen ze ook op het album. Melt verschijnt op 14 februari. (Dank voor de tip, Tjeerd).

Young Magic - Sparkly:

Young Magic - Slip Time:

Young Magic - You With Air:

Young Magic - Night In The Ocean:
 

Melt artwork en tracklist:

Tracklisting:
1. Sparkly
2. Slip Time
3. You With Air
4. Yalam
5. Jam Karet
6. Night In The Ocean
7. Watch For Our Lights
8. The Dancer
9. Cavalry
10. Sanctuary
11. Drawing Down The Moon

  • Barry op do. 19 januari 2012, 14:35 uur


comments powered by Disqus