nieuws

Nederlandse muziekcritici: PJ Harvey's Let England Shake is de plaat van het jaar

Nederlandse muziekcritici, bloggers en andere lieden die er verstand van hebben moesten al in de eerste helft van november aan muziekblad Oor laten weten welke plaat zij de beste van 2011 vonden. Maar dan heb je tenminste begin december ook al uitsluitsel: volgens de vaderlandse pers en muziekkenners heeft PJ Harvey met haar geschiedkundige mijlpaal Let England Shake de beste plaat van het jaar gemaakt. Een nummer 1 waar wij meer dan prima mee kunnen leven, en een album die ook in de eindlijsten van diverse Britse magazines al hoog, zo niet het hoogst eindigde. Wie had begin dit jaar dan ook nog verwacht dat La Harvey dit nog in zich had?

Wat ook geldt voor de plekken twee en drie overigens, met respectievelijk The Whole Love van Wilco en tot ziens, Justine Keller van Spinvis. Veilige keuzes, horen we u zeggen, maar toch een zeer gedegen top drie om mee te beginnen. Wat er in de rest van de Oor-eindlijst van twintig beste albums van het jaar staat, kunnen we pas te weten komen als het laatste nummer van Oor van dit jaar uit is, op komende donderdag 8 december. Dan komen we er ook op terug.

Ook leuk: het Incubate-festival vroeg tal van bloggers en andere muziekvreters om een top tien van beste albums in te zenden, met dezelfde nummer één tot gevolg: PJ Harvey dus. Verder hoog in de top tien, onder anderen The War On Drugs, Kurt Vile, Wilco en Bon Iver, plus hoge noteringen voor EMA, True Widow (dat vinden we best verrassend) en John Maus. Bekijk de lijst en meer uitleg alhier. 

  • Joris op di. 6 december 2011, 12:21 uur


comments powered by Disqus