nieuws

Yeasayer werkt aan derde plaat: 'A demented R'n'B album'

Een veel gehoord, vaak met een korrel zout te nemen citaat van bands die zich laten interviewen terwijl ze een nieuwe plaat aan het maken zijn: "Als een nummer te veel klinkt als iets dat we al eens gedaan hebben, nemen we het niet op." Geregeld krijg je dan een paar maanden later alsnóg een herhalingsoefening voorgeschoteld, maar Brooklyner band Yeasayer zou het zomaar eens kunnen menen: de groep is in een studio in de eigen stad bezig met een opvolger van het behoorlijk succesvolle Odd Blood van vorig jaar.

Op die plaat wist Yeasayer soms behoorlijk te verbazen dankzij de mengeling van gekke geluiden en goede liedjes, maar een derde album moet weer iets heel anders worden. "A demented R'n'B-album", aldus zanger Chris Keating in een interview met Spin. "Het wordt als een Aailyah-album dat je achterstevoren en wat langzamer afspeelt. Vermengd met David Bowie's Lodger. Dat zijn de twee belangrijkste invloeden." Houden we je aan, Chris!

Yeasayer is momenteel vijf man sterk in de studio en om inspiratie zit de band blijkbaar niet verlegen. Er zijn naar verluidt al zeker 22 nieuwe nummers geschreven. Dat is inderdaad zoveel dat de band volgens Keating overweegt om twee losse albums te maken: een popplaat en een soort experimentelere soundtrack die enkel via internet zou kunnen verschijnen. De bandleden namen los van elkaar tal van ideeën op op hun laptops tijdens het oneindige touren: nu is het moment dat al die opnames bij elkaar moeten komen.

Volgens Keating krijgt het nieuwe werk ook een donkerder kant: "Op Odd Blood gingen veel liedjes over de liefde, maar dat wilden we niet herhalen. Ik schrijf nu vanuit een donkerder perspectief. Dat kan ook bijna niet anders als je ziet wat er allemaal in de wereld aan de hand is. Alleen al het idee aan een Rick Perry als volgende Amerikaanse president is vreselijk. He's already making George Bush look like a fucking genius.

Het nieuwe, derde album van Yeasayer aan het eind van het voorjaar dan wel het begin van de zomer van 2012 verwacht. Wij zijn na het knappe Odd Blood en de steeds beter wordende optredens zeer benieuwd waarmee de band uiteindelijk op de proppen gaat komen.

Yeasayer - Ambling live op Pinkpop 2010
[[embed url="http://www.youtube.com/watch?v=hwIad20B9HI"]]

  • Joris op vr. 7 oktober 2011, 16:56 uur


comments powered by Disqus