recensie, aaa-list

Review: Nils Frahm - Felt

Nils Frahm - Felt

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor een nieuwe stroming muzikanten. Terecht, wat mij betreft. Muzikanten die het niet van een dwingend volume moeten hebben om de aandacht op zich te vestigen, maar juist van stilte en intimiteit. Berlijns componist, pianist en wat al niet meer Nils Frahm heeft zich de afgelopen tijd ontwikkeld tot een van de bekendere namen uit dit zogenaamde neo-klassieke genre.

Naar het schijnt heeft Frahm les heeft gehad van een van de laatste studenten van grootmeester Tsjaikovski. Dat slaat dan een mooie brug tussen het klassiek-van-vroeger en Frahm's moderne klassieke muziek. Frahm's pianocomposities zijn uiterst modern en persoonlijk. Het is duidelijk dat hij een begenadigd pianist is met een uitmuntend gevoel voor compositie, net zoals zijn klassieke voorgangers. Maar de lengte van de composities past goed in deze tijd: kort maar krachtig. En zo zijn ze dus ook uitermate geschikt voor de korte concentratiespanne van de gemiddelde moderne mens. Hij lijkt de prachtigste melodieën doodeenvoudig uit zijn mouw te schudden, resulterend in een nu al indrukwekkend oeuvre en een lange lijst vol interessante samenwerkingen met andere componisten en muzikanten.

Frahm's nieuwe album draagt de titel Felt en bevat negen stukken die in totaal nog geen drie kwartier duren, maar die toch eindeloos weten te klinken. Het bijzondere aan Felt is dat de composities klinken als een dagboek. Alsof de componist haast heeft gehad om zijn ideeën vast te leggen, omdat ze anders in het niets zouden verdwijnen. Op die manier slaagt Frahm er steeds weer in om de luisteraar mee te trekken in de muziek.

Krachtige pianostukken worden geregeld aangevuld met omgevingsgeluiden, glockenspiel en andere instrumenten, elementenen die vooral bedoeld lijken om ruimte weer te geven. Alle accenten lijken zorgvuldig gezet. Deze prachtige productie maakt Felt zo levendig en schuurt een al te zoete en romantische sfeer grotendeels weg.

Felt klinkt van begin tot eind puur en ruimtelijk. Ergens hoor je iemand adem halen of iemand praten op de achtergrond. Alsof je naast de pianist op de kruk zit. Je hoort letterlijk de hamers van de piano. Dit alles maakt Felt tot een bijzonder gedetailleerde en zeer intieme plaat.


Nils Frahm speelt aanstaande zondag 9 oktober in het Zijdebalentheater in Utrecht ter ere van het vijfentwintig-jarig bestaan van Ekko. Daarnaast maakt Frahm deel uit van het Seeljocht project dat te bewonderen is tijdens Le Guess Who? en het nieuwe Explore The North festival in Leeuwarden. Nils Frahm moet je een keer ondergaan. Indrukwekkender dan menig rockshow.

Nils Frahm - Felt (teaser)

Dit is een oude media link, en die kan helaas niet direct worden weergegeven.

http://soundcloud.com/erasedtapes/sets/nils-frahm-felt-teaser

  • op vr. 7 oktober 2011, 15:13 uur


comments powered by Disqus