Hear Hear! – Future Islands

Natuurlijk krijgen we vaak tips binnen van enthousiaste lezers over leuke, al dat niet nieuwe bands met de vraag of we er eens aandacht willen besteden. Trouwe lezer (en deze keer gastschrijver) Rob Veltman besloot het anders aan te pakken en zelf een stuk te schrijven om zijn enthousiasme te uiten over Future Islands. In een mail schrijft hij nog: "Er zit iets in de stem, maar ook in de muziek wat mijn melancholische inborst raakt. Hard. Kan soms zelfs de tranen achter mijn ogen voelen, hoe uptempo het nummer het ook is." Dat verdient natuurlijk alle aandacht, dus hierbij. Hear Hear!:

Wanneer je 's ochtends vroeg of 's avonds langs een haven met zeilboten loopt is het geluid onmiskenbaar: het tikken van de lijnen tegen de masten. Onregelmatig in beweging door wind en golven. Soms rustig, soms ritmisch opzwepend. Met precies dat geluid zet het uit Baltimore afkomstige Future Islands op hun nieuwe album On The Water de toon.

Vorig jaar was de band al sporadisch te vinden in eindejaarslijsten met hun tweede album In Evening Air, een plaat vol sterke synthpop met new wave en punkattitude. Een eenvoudige opzet op papier: synths, bas, een drummachine en een stem. Maar wat voor een! De stem van Samuel T. Herring is er zo een van het kaliber 'je houdt er van of je haat het'. Een wat geknepen stem, eerst grommend, dan weer een bijna jodelende sopraan, vaak larmoyant, altijd melancholisch. Een stem die onder de huid kan kruipen.

De bas stuwt met een dynamiek die we bijvoorbeeld ook van The Cure kennen en is nadrukkelijk aanwezig. De toetsen dansen, soms meditatief, soms lyrisch, maar altijd zwevend boven de basis van drummachine en bas.

Het vorige album kenmerkte zich door neurotische uptempo nummers, die vaak ook voor de dansvloer geschikt zijn. Op dit derde album lijkt de band wat meer de rust te zoeken, al blijft een nerveuze ondertoon aanwezig, met name door de stem van Herring. On The Water kan gezien worden als een conceptalbum rond wat de band noemt als "twee parallelle reizen: een lichamelijk, de ander geestelijk" waarbij een eb en vloed aan emoties elkaar afwisselen; muziek voor 'body' en 'mind'. Soms leidt dat zelfs tot een Eno-achtig intro dat langzaam opstuwt tot een dansbare catharsis.

Terwijl het vorige album bleef steken in de wanhoop na een stukgelopen liefde, horen we hier ook een hoopvol geluid doorkomen. De snik in de stem van Herring wordt dan een voorzichtige jubel. Maar de melancholie blijft: "And I can sit and talk, because I was just like you / So arrogant and brave, impetuous and blue / But trust me as a friend, I'll do all that I can do / I'd do anything for you, because I want to see you through / It just takes time / You can change your life." (Balance).

Waar op de eerste twee platen (in 2008 bracht de band hun eerste plaat voor Thrill Jockey uit, Wave Like Home) louter gebruik gemaakt werd van een drummachine, is voor dit album gekozen voor live drumwerk en percussie door Denny Bowen (Double Dagger). Op een van de meer rustige tracks (The Great Fire) wordt de band op een mooie wijze vocaal bijgestaan door Jenn Wasner (Wye Oak).

Met dit opnieuw sterke en wellicht iets meer evenwichtige album kan het niet anders dan dat Future Island aan het eind van dit jaar in nog meer jaarlijstjes terug te vinden is. Gelukkig lijkt dit nu ook te leiden tot meer optredens in Nederland: op 28 februari 2012 staat de band in de Tilburgse 013, op 29 februari 2012 in OT301 te Amsterdam en tot slot op 1 maart de Utrechtse Ekko.

Data om in de agenda te noteren, aangezien de band een ijzersterke livereputatie kent. In het thuisland zijn hun concerten (soms ook met huisvriend Dan Deacon) ware feestjes waarbij met name de performance van Herring tot het uiterste gaat om publiek mee te nemen op de eerder genoemde reizen. Zoals hij zelf zei tot de toehoorders tijdens een Tiny Desk Concert bij NPR Radio: "I want you to cry, I want you to feel the way I feel. I want to crush."

On the Water verschijnt op 11 oktober. Het album is nu ook volledig te streamen bij NPR. Hieronder de video van de eerste single Before The Bridge:

is een niet oude youtube url

http://www.youtube.com/embed/N5XY_LTgSnA

  • op vr. 7 oktober 2011, 12:30 uur


comments powered by Disqus