Hear Hear! - The Fresh & Onlys

Wat een gitaarversterker als kerstcadeautje al niet voor gevolgen kan hebben. Tim Cohen, zanger en gitarist van The Fresh & Onlys kreeg er een van zijn vriendin in 2008. “Een Magnatone uit de jaren ‘60”, naar eigen zeggen. Waar Cohen voorheen vooral een mooi clean gitaargeluid had, zat op deze versterker een fuzz-knop. En die ging al snel aan.

Gecombineerd met de omgeving van de stad (San Francisco) waar de band actief was, leverde dit al snel een psychedelisch rockgeluid op, ondersteund door akoestische gitaren en galmende zang. Klinkend alsof alles opgenomen is in eigen garage, uiteraard. Op zijn best combineert de band dit met verslavend aanstekelijke refreintjes. Het lijkt haast kenmerkend voor die stad. Cohen schijnt groot fan te zijn van 13th Floor Elevators, en dat is dan ook goed terug te horen in zijn eigen muziek.

The Fresh & Onlys begonnen een aantal jaren geleden met het opbouwen van een lokale achterban in San Francisco door samen te werken met andere bands uit de stad; bij elkaar op de vloer slapen en vooral heel veel spelen. Na de uitnodiging om op All Tomorrow’s Parties te spelen en daarna op tour te gaan met Deerhunter ging het echter een stuk sneller met de band.

De afgelopen twee jaar brachten ze in totaal drie albums en nog eens een handvol EP’s en singles uit. Dat zou zomaar eens ten koste kunnen gaan van de kwaliteit, maar in werkelijkheid wordt de band steeds overtuigender en consistenter, zonder daarbij het eigen gezicht te verliezen. De EP Secret Walls is daar het laatste wapenfeit van. Luister hieronder naar de nieuwste single van die EP, Do You Believe in Destiny? , plus het verschrikkelijk catchy Waterfall van hun vorige plaat.

The Fresh & Onlys zijn op 20 mei te zien in Paradiso als onderdeel van Indiestad / London Calling.

The Fresh & Onlys - Do You Believe in Destiny? by sacredbones

  • Barry op ma. 16 mei 2011, 17:12 uur


comments powered by Disqus