Hear Hear! Eurosonic/Un-Convention - GaBlé

Een slordige 250 acts zijn er te zien op de drie avonden dat Eurosonic dit jaar duurt. Hoe te kiezen? Laten we de keus iets makkelijker maken voor hen die op zoek zijn naar vreemde tot ronduit geschifte geluiden. Want parbleu zeg, de mogelijk meest getikte band van het festival maakt toevallig officieel evengoed deel uit van het programma van Un-Convention. U weet nog wel: de semi-onafhankelijke reeks van panels, seminars en workshops naast Eurosonic georganiseerd door New Music Labs.

Behalve de Schotse rappers van Young Fathers en de Nederlandse soundscapemakers van Eklin, staat de curieuze, bijzonder verknipte en alle kanten opvliegende pop van het Franse GaBlé op het programma. Een trio dat met gitaren, samplers, speelgoed-instrumenten en elektronica allerlei mogelijke genres te lijf gaat, in een vreemd doch poppy universum waar rammelende noisepop net zo makkelijk overgaat in fanfare-samples, dronken gezongen pianobarjazz, rammelfolk, hiphop of bliepende analoge elektro, inclusief bizarre Engelstalige teksten.

Om een idee te geven van de aanstekelijke gekte: het debuutalbum uit 2008 is getiteld Seven Guitars With A Cloud Of Milk, al kun je die gitaren net zo goed vervangen door bakken ronkende analoge elektronica. Tel daar songtitels bij op als Birds Suck, Miserable Song of Drunk Fox in London plus liedjes cq. probeersels die vaak nog geen twee minuten duren, en je weet misschien een beetje hoe vreemd het er bij de Fransen van GaBlé aan toe gaat. En op plaat in ieder geval bijzonder leuk, voor zolang het duurt. De houdbaarheid van deze vindingrijke muziek moet nog worden getest.

Op het podium schijnen de drie continu heen en weer te vliegen om al hun apparatuur en instrumenten te bedienen. Ga het donderdagavond 13 januari zien op de Un-Convention-avond tijdens Eurosonic in het Der AA Theater, om 21.30 uur.

Of luister sowieso: check dan het hele album op Spotify via onderstaande groene button. Geen Spotify? Waarom niet? Check dan hieronder meteen het weirde Drunk Fox in London:

 

  • Joris op di. 11 januari 2011, 19:17 uur


comments powered by Disqus